فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:10 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/02/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی پورامیری، قدسیه خلیلی، مصطفی شکوهی صفحه 1
    زمینه و هدف
    ارزیابی توانایی دانش آموختگان در تشخیص و درمان بیماران بعد از فارغ التحصیلی به عنوان یک اولویت برای آموزش پزشکی شناخته شده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی توانایی پزشکان عمومی فارغ التحصیل در تشخیص و درمان مشکلات ارتوپدی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع گذشته نگر بود. پزشکان عمومی فارغ التحصیل سال های 85-1380 وارد مطالعه شدند. در این مطالعه جهت ارزیابی توانایی در تشخیص و درمان بیماران ارتوپدی، از یک پرسشنامه محقق ساخته که دارای 36 سوال در 9 حیطه بود، استفاده شد.
    یافته ها
    میزان توانایی کلی افراد مورد مطالعه به طور تقریبی 65 درصد بود. بیشترین میزان توانایی مربوط به سه حیطه «درمان شکستگی ها و دررفتگی ها»، «درمان اولیه شکستگی باز» و «تشخیص شکستگی ها و دررفتگی ها» به ترتیب برابر 80، 77 و 73 درصد بود. کمترین میزان توانایی مربوط به حیطه های «دفورمیتی های مادرزادی پا»، «تومورهای سیستم موسکولواسکلتال» و «دررفتگی های مادرزادی مفصل خاصره ای» به ترتیب برابر 47، 50 و 52 درصد بود. دو گروه جنسی مرد و زن در هیچ کدام از این حیطه ها با هم تفاوت نداشتند (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که توانایی پزشکان فارغ التحصیل به صورت کلی متوسط بوده است. در برخی حیطه ها این توانایی خوب و در برخی موارد از سطح متوسط هم پایین تر بود. بر اساس این نتایج پیشنهاد می شود که دانشگاه ها بر اساس یک برنامه مدون، به منظور شناسایی ضعف های فارغ التحصیلان نیازسنجی کنند. همچنین نیاز به برنامه های بازآموزی سالانه برای فارغ التحصیلان احساس می شود.
    کلیدواژگان: پزشک عمومی، توانایی تشخیص، ارزیابی، فارغ التحصیل، مشکلات ارتوپدی
  • لیلا نامدار، مژده سلاجقه، فریده عصاره صفحه 13
    زمینه و هدف
    هدف این مطالعه، ترسیم ساختار علمی بروندادهای محققان حوزه انگل شناسی جهان در نمایه استنادی علوم در سال های 2010-1995 بود.
    روش کار
    در این پژوهش، بروندادهای محققان حوزه انگل شناسی به روش علم سنجی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 3781 پیشینه از پایگاهWeb of science (WOS) استخراج و در رایانه شخصی ذخیره گردید. سپس با استفاده از نرم افزارهای علم سنجی HistCite وInterdisciplinary research (IDR) و نرم افزار آمار توصیفی Excel تجزیه و تحلیل های لازم انجام شد.
    یافته ها
    متوسط روند رشد بروندادهای حوزه انگل شناسی طی سال های 2010-1995 صفر بود. بیشترین تعداد بروندادها در قالب مقاله با 36/84 درصد و به زبان انگلیسی با 23/95 درصد بود. کشور آمریکا با تولید 81/25 درصد برونداد فعال ترین کشور و مجلهInternational journal for parasitology با چاپ 67/66 درصد برونداد مجله هسته و دانشگاه ملبورن با 22/3 درصد برونداد، دانشگاه برتر شناخته شد. در بین محققانGasser R.B با 56/1 درصد پرتولیدترین نویسنده و برونداد Parasitology meets ecology on its own terms: by Margolis et al revisited (3284227/10.2307DOI:) با 19/126 درصد اثرگذارترین مقاله بود. مهم ترین خوشه، بیماری های عفونی با 95/92 درصد از بروندادها به ترتیب شامل موضوع های انگل شناسی، علوم دامی، بیماری های گرمسیری، بیماری های عفونی، میکروب شناسی، ایمنی شناسی و ویروس شناسی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق راهنمایی برای محققان، کارشناسان و سیاستگذاران حوزه انگل شناسی می باشد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، ترسیم ساختار، بروندادهای علمی، انگل شناسی، پایگاه استنادی علوم
  • پروانه شریفی، عباس رحمتی صفحه 27
    مقدمه
    یکی از اهداف تعلیم و تربیت، آماده کردن دانشجویان برای رویارویی با مسایل آینده و نوآوری است، به همین دلیل باید مسایل مربوط به یادگیری آن ها در کانون توجه قرار گیرد و تقویت شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی، تاثیر آموزش مهارتهای یادداشت برداری بر خودکارامدی تحصیلی دانشجویان انجام یافته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش با روش آزمایشی (طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد) انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید باهنر کرمان و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمان ورودی 89-1388 بود. نمونه تحقیق شامل 110 نفر، 55 نفر گروه آزمایش (30 نفر دانشکده ادبیات و 25 نفر دانشکده بهداشت) و 55 نفر گروه شاهد (30 نفر دانشکده ادبیات و 25 نفر دانشکده بهداشت) بود که با روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خودکارامدی دانش آموز Morgan-Jinks استفاده شد. پیش از اجرای آموزش در دو گروه پیش آزمون اجرا گردید. بعد از اتمام دوره آموزش که فقط برای گروه آزمایش برگزار گردید، از دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های Independent–t و ANCOVA استفاده شد.
    یافته ها
    خودکارامدی تحصیلی دانشجویان گروه آزمایش دو دانشکده به طور کلی پس از آموزش مهارت های یادداشت برداری به طور معنی داری افزایش یافت (005/0>P). همچنین یافته های حاصل از مقایسه دو دانشکده آشکار ساخت که آموزش این مهارت ها رابطه معنی داری با خودکارامدی تحصیلی دانشجویان دانشکده بهداشت داشته است (005/0 > P)، اما رابطه معنی داری با خودکارامدی تحصیلی دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی مشاهده نشد (005/0 < P).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت آموزش مهارت های یادداشت برداری، به نظر میرسد لازم است دست اندرکاران امرآموزش نسبت به ترویج آموزش این مهارت ها سرمایه گذاری بیشتری نمایند و حتی المقدور در دوره های آموزشی استادان دانشگاه، مهارتهای یادداشت برداری گنجانده شود تا اساتید به عنوان افراد اثرگذار بر دانشجویان بتوانند روند آموزش و یادگیری این مهارتها را تسهیل نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های یادداشت برداری، خودکارامدی تحصیلی، یادگیری
  • حمیدرضا پوراسلامی، فاطمه جهانی مقدم، فاطمه سادات سجادی، الهام فرخ گیسو، لیلی شفیعی، علی برخوری صفحه 36
    زمینه و هدف
    کنترل رفتار کودکان کم سن و کودکان ناتوان ذهنی و یا جسمی در کلینیک دندان پزشکی همیشه یکی از چالش های بزرگ فرا روی درمانگر بوده است؛ به طوری که علاوه بر تاثیر گذاری بر کمیت و کیفیت درمان، در اکثر مواقع رضایتمندی والدین را از خدمات انجام شده در پی نداشته است. هدف از این مطالعه، بررسی کارامدی درمان دندان پزشکی کودکان تحت آرام بخشی و بیهوشی عمومی با گاز نیتروس اکسید (Nitrous oxide یا O2N) به عنوان یک روش نوین در ارتقای کمیت و کیفیت آموزش دستیاران تخصصی از طریق بررسی میزان پذیرش و رضایتمندی والدین کودکان از درمان دندان پزشکی فرزندشان بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی و مقطعی، در بخش کودکان دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. در این راستا، سی کودک و نوجوان 5/4 تا 16 ساله، که به علت صغر سن یا ناتوانی ذهنی و جسمی در کلینیک های دندان پزشکی پذیرش نشده بودند، در واحد دندان پزشکی بیمارستانی دانشکده دندان پزشکی کرمان تحت بیهوشی و کاربرد گاز نیتروس اکسید درمان های دندان پزشکی را دریافت کردند؛ سپس، والدین این کودکان به کمک پرسشنامه میزان پذیرش و رضایتمندی خود را از درمان های ارایه شده بیان داشتند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیش از 80 درصد والدین از این روش درمان رضایت داشتند و میزان کاهش اضطراب فرزند خود را خوب ارزیابی کردند؛ حتی 96 درصد آنها میزان رضایت خود را با نمره 8 الی 10 نشان دادند. بیشترین درمانهای انجام شده برای این کودکان ترمیم دندانها و کشیدن دندانهای غیر قابل نگهداری بود.
    نتیجه گیری
    این روش درمانی را به دلیل نوین بودن از جنبه آموزشی و نیز به دلیل راحتی بیمار و آسایش خاطر والدین، می توان در همه دانشکده های دندان پزشکی کشور توصیه نمود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، دندان پزشکی کودکان، کرمان، بیهوشی، والدین
  • راحله خدابنده لو، کیومرث رشیدی، عبدالرحیم افخم زاده* صفحه 42
    مقدمه

    یک راه اصولی برای اطلاع از الگوی تجویز و مصرف داروها، بررسی نسخه های پزشکان تازه فارغ التحصیل و به ویژه کارورزهای پزشکی است. این مطالعه با هدف، تعیین توانمندی نسخه نویسی بیماری های شایع در کارورزان پزشکی طراحی و اجرا شده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، توانایی نسخه نویسی ده بیماری شایع در دانشجویان پزشکی در شرف فارغ التحصیلی و گروه تازه فارغ التحصیل دانشکده پزشکی سنندج در سال 1389 از طریق آزمون بالینی ساختاردار عینی (Objective structured clinicl examination یا OSCE) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین اقلام داروی نوشته شده در هر نسخه برابر 1/2 قلم دارو و میانگین نمره کل شرکت کنندگان در همه ده ایستگاه 62 از 100 نمره بود. توانایی نسخه نویسی دانشجویان از نظر نوع دارو برای ده بیماری 5/81 درصد بود. از نظر دوز دارو 4/34 درصد نسخه ها و از نظر دفعات مصرف دارو 3/21 درصد آن ها صحیح بود. 1/24 درصد داروی اشتباهی برای بیمار تجویز کرده بودند. نیمی از واحدهای مورد مطالعه، مدت درمان بیماری های ده گانه را به طور صحیح تعیین نمودند. خوانا بودن نسخه ها و عدم خط خوردگی به ترتیب 2/87 درصد و 7/84 درصد، نوشتن نام دارو 8/43 درصد و ثبت اسم بیمار در نسخه، 1/44 درصد صحیح ارزیابی شد و به طور تقریبی هیچ کدام از نسخه ها تاریخ و امضا نداشت. کمترین نمره به بیماری چربی خون با میانگین 9/3 و بالاترین نمره به بیماری COPD (Chronic obstructive pulmonary disease) با میانگین 9/7 تعلق داشت. از نظر عوامل مرتبط نمره دختران بهتر از پسران بود (03/0 = P). نمره نسخه نویسی با معدل کل و نمره علوم پایه دانشجویان همبستگی ضعیفی را نشان داد (1/ = r).

    نتیجه گیری

    توانایی دانشجویان مورد مطالعه به نسبت قابل قبول بود، اما اطلاعات دانشجویان در خصوص موارد مهمی چون دوز دارو، دفعات مصرف و مدت درمان که در درمان بیماری نقش اساسی دارند، پایین بود و امر بازنگری در برنامه های آموزشی به ویژه در دوره انترنی در خصوص نسخه نویسی را ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: نسخه نویسی، کارورزان، آزمون بالینی ساختاردار عینی
  • مهین نوملی، لیلا جویباری، اکرم ثناگو صفحه 50
    زمینه و هدف
    همگان بر این اعتقاد هستند که دانشجویان حق مشارکت در تصمیماتی را که درباره آموزش آنان صورت می گیرد، دارند. اگر قرار است تغییر و تحولی صورت بگیرد، باید دانشجویان نیز در آن مشارکت نمایند و آن را درک نمایند، در غیر این صورت تغییرات از جانب آن ها مورد پذیرش قرار نمی گیرد. از طرفی، تعهد استادان به اصلاحات، مشارکت و حمایت آنان نیز امری ضروری است. هدف از این مطالعه، تبیین نقش دانشجویان در تحول و نوسازی نظام آموزش پزشکی از دیدگاه خودشان بود.
    روش کار
    در این مطالعه با رویکرد کیفی با 50 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1391 مصاحبه های نیمه ساختاریافته به عمل آمد. شرکت کنندگان بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های انفرادی نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده شد. از همه مشارکت کنندگان حداقل یک سوال باز پرسیده شد«نقش دانشجو در تحول و نوسازی نظام آموزش پزشکی چیست؟». از سوالات کاوشی نیز برای عمیق تر شدن مصاحبه ها استفاده شد. مصاحبه های ضبط شده، خط به خط دست نویس و مطابق رویکرد «تحلیل محتوا» آنالیز شدند.
    یافته ها
    «مشارکت دانشجو کلید هر تغییری است» به عنوان مضمون اصلی در این مطالعه ظهور یافت. «شرکت در تصمیم گیری های آموزشی، تحول گرا بودن، خودراهبری، روحیه نقادانه و پژوهشی، توانایی به کارگیری کاربردی آموخته های علمی، تفکر خلاق و توانایی حل مساله» از سایر مضامین تبیین کننده دیدگاه دانشجویان در خصوص نقش خود در تحول و نوسازی نظام آموزش پزشکی بود. برخورداری از «استاد راهنمای مشوق، محیط پویا و با نشاط و ایجاد فرصت های یادگیری» از موارد تاکید شده توسط شرکت کنندگان برای امکان مشارکت دانشجویان در اصلاحات آموزشی بوده است.
    نتیجه گیری
    اگر قرار است تغییر و تحولی در آموزش صورت بگیرد، باید دانشجو نیز در آن مشارکت نماید و آن را درک نماید. با صحبت کردن با دانشجویان و گوش دادن به آن ها، می توانیم چیزهای بیشتری را درباره این که کلاس و دانشگاه چگونه می توانند تقویت شوند و پیشرفت حاصل شود، یاد گرفت. بنابراین باید روحیه تحول گرایی، خودراهبری، نقادی و حل مساله را در آنان پرورش داد و همه این ها بدون وجود استادان خبره و دلسوز و مشوق و محیط یادگیری پویا ممکن نخواهد بود.
    کلیدواژگان: تحول و نوسازی، نظام آموزشی، دانشجوی علوم پزشکی، تحلیل محتوا
  • داوود حکمت پو صفحه 60
    زمینه و هدف
    نتایج مطالعات انجام شده در خارج از کشور، نشان داده است که یادگیری مبتنی بر پورت فولیو (Portfolio) یا «پوشه کار» در یادگیری و ارزشیابی دانشجویان پرستاری در محیط بالینی بسیار مفید بوده است. در این راستا، هدف این مطالعه بررسی تاثیر ارزشیابی به روش پورت فولیو بر صحت ارزشیابی بالینی دانشجویان دوره کارورزی در عرصه پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی اراک بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی آموزشی (Educational trial) بود که بر روی کل دانشجویان (30 نفر) سال آخر دانشکده پرستاری که در حال گذراندن کارورزی در عرصه بودند و همگی تمایل به شرکت در این مداخله آموزشی را داشتند، انجام شد. ارزشیابی یادگیری بالینی دانشجویان پس از طی دو هفته اول کارورزی در عرصه داخلی و مدیریت توسط مربی و بر اساس برگه ارزشیابی معمول دانشکده پرستاری و طی دو هفته آخر توسط همکار پژوهشگر و بر اساس برگه ارزشیابی به شیوه پورت فولیو (پژوهشگر ساخته) انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی30 دانشجوی (14 پسر و 16 دختر) مورد مطالعه 2/1? 7/22 سال بود. نتایج نشان داد میانگین نمرات داده شده توسط مربی به دانشجویان در کارورزی در عرصه مدیریت به روش معمول (4/19) با میانگین نمرات داده شده به روش پورت فولیو (5/16)، تفاوت سه نمره ای داشت و این تفاوت معنی دار (001/0 > P) بود. همچنین میانگین نمرات داده شده توسط مربی به دانشجویان در کارورزی در عرصه داخلی به روش معمول (11/19) با میانگین نمرات داده شده به روش پورت فولیو (3/16)، تفاوت سه نمره ای داشت و این تفاوت نیز معنی دار (001/0 > P) بود. از طرفی، بین میانگین امتیازات دیدگاه دانشجویان نسبت به یادگیری بالینی اثربخش کارورزی در عرصه در بخش داخلی و مدیریت به روش معمول و شیوه پورت فولیو، اختلاف معنی داری (001/0 > P) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد نمره مبتنی بر ارزشیابی به شیوه معمول و بر اساس فرم های معمول موجود در دانشکده های پرستاری نمی تواند واقعی باشد؛ چرا که دانشجو بر اساس ذهنیات مربی و بدون مستند، مورد ارزیابی قرار می گیرد و بیشتر حالت ذهنی دارد تا عینی. اما نمره پورت فولیو واقعی تر است؛ چرا که بر اساس شواهد مکتوب می باشد. بنابراین در ارزشیابی یادگیری اثربخش در محیط های بالینی، استفاده از ارزشیابی به شیوه پورت فولیو به جای فرم های ارزشیابی معمول در دانشکده های پرستاری، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: صحت ارزشیابی بالینی، کارورزی در عرصه، پوشه کار (Portfolio)، دانشجویان پرستاری
  • محمدرضا آهنچیان، هوشنگ گراوند، اعظم محمدزاده قصر، سیدعلی اکبر حسینی صفحه 70
    زمینه و هدف
    مقیاس آمادگی یادگیری خودراهبری فیشر و همکاران یک ابزار خودسنجی است که شامل 52 گویه می باشد. هدف پژوهش حاضر، هنجاریابی مقیاس آمادگی یادگیری خودراهبر در دانشجویان پرستاری بود.
    روش کار
    جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی بودند. از این میان با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نسبتی (بر حسب جنسیت)، نمونه ای به حجم 224 نفر (27 درصد مرد و 73 درصد زن) انتخاب شد. ابزار مورد استفاده مقیاس آمادگی یادگیری خودراهبری بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع مطالعات روان سنجی بود. به منظور احراز روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی)، و برای احراز پایایی از روش ضریب همسانی درونی (آلفای کرونباخ) استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره خودراهبری برای کل دانشجویان به ترتیب برابر 99/176 و 41/25 بود. از پرسشنامه خودراهبری 3 عامل، خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری، و خودکنترلی استخراج شد که 5/34 درصد کل واریانس را تبیین کرد. آلفای کرانباخ برای کل پرسشنامه و عامل های مذکور به ترتیب 92/0، 88/0، 82/0، 79/0 به دست آمد. در کل مقیاس خودراهبری یادگیری بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین در مقایسه عامل های خودراهبری، بین دختران و پسران تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مقیاس آمادگی برای خودراهبری در یادگیری Fisher و همکاران، از روایی و پایایی لازم برای شناسایی قابلیت های یادگیری خودراهبر برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، خودمدیریتی، خودکنترلی، رغبت به یادگیری
  • شیوا علیزاده، مژگان سیگارچیان صفحه 78
    زمینه و هدف
    داشتن انگیزه برای انجام هر کاری توسط انسان لازم است و هیچ یک از فعالیت های ارادی انسان ها بدون داشتن انگیزه رخ نمی دهد. هر چه تطابق بین انگیزه فرد با علایق و مهارت ها بیشتر باشد، شانس کسب نتایج موفقیت در تحصیل، کار و رضایت شغلی بیشتر است. این مطالعه با هدف بررسی میزان انگیزه دانشجویان مامایی نسبت به انتخاب رشته خود و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بر روی کلیه دانشجویان مامایی مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی رشت در نیم سال اول سال 91-1390 انجام شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش مشخصات فردی و سوالات سنجش انگیزه نسبت به انتخاب رشته بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره انگیزش دانشجویان مورد مطالعه نسبت به انتخاب رشته تحصیلی 14/6 ± 85/49 بود. نمره به دست آمده بالاتر از نمره قابل قبول بود. بین نمره انگیزه نسبت به رشته تحصیلی و متغیرهای پژوهش (شغل و تحصیلات والدین، وضعیت تاهل، وضعیت اقتصادی، سهمیه ورود به دانشگاه، محل سکونت، معدل دیپلم و سن) ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که دانشجویان مامایی، از انگیزه بالایی برای تحصیل در این رشته برخوردار می باشند. بنابراین متصدیان امر با مغتنم شمردن این مساله، باید تلاش لازم را در جهت ارتقای سطح آموزشی دانشجویان مستعد و رسیدن به حداکثر بهره وری، به کار گیرند.
    کلیدواژگان: انگیزه، انتخاب رشته، رشته تحصیلی، مامایی
  • شهره امدادی، فیروز امانی، علیرضا سلطانیان، بهزاد ایمنی، امیرحسین مقصود، ستاره شجاعی، معصومه زرگران، یدالله فتحی، غلامحسین فلاحی نیا، مهناز خطیبان، مجید معتمدزاده، فرحناز کمالی0 صفحه 87
    زمینه و هدف
    ارزشیابی فرایندی ضروری برای تمامی موسسات آموزشی است و یکی از متداول ترین روش های ارزشیابی استاد جهت تعیین وضعیت تدریس وی، ارزشیابی توسط دانشجویان است. وقتی دانشجویان مشتریان واقعی در فرایند آموزشی هستند، می بایست قضاوت های آنان به عنوان متغیرهای مهم و تعیین کننده وضعیت تدریس استاد شناخته شود و مطابق اصل مشتری محوری، می بایست رضایت مصرف کننده محصول یا خدمت را برآورده کرد. مطالعه حاضر، با هدف اعتبارسنجی فرم کنونی ارزشیابی استاد در دروس تئوری اجرا شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود که به منظور بررسی روایی و پایایی فرم ارزشیابی اعضای هیات علمی که توسط دانشجویان تکمیل می شد، به همراه شناسایی برخی عوامل موثر بر ارزشیابی دانشجو از استاد، انجام شد. برای تعیین روایی محتوی سوالات فرم ارزشیابی استاد، تعداد 20 نفر از اعضای هیات علمی مجرب و صاحب نظر به نسبت تعداد اعضای هیات علمی هر یک از دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی همدان انتخاب گردیدند. برای سنجش ضریب پایایی فرم مذکور، یک نمونه 189 نفری از بین دانشجویان، به صورت سهمیه ای از دانشکده های مختلف انتخاب شدند.
    یافته ها
    سوالاتی مانند «میزان رعایت سرفصل های تعیین شده»، «ارایه کاربرد عملی مطالب تدریس شده» و «میزان تاثیر تکلیف تعیین شده» دارای شاخص روایی لازم نبودند. اما به طور کلی پرسش نامه مذکور از روایی قابل قبولی برخوردار بود. در مطالعه حاضر ضریب همبستگی Spearman-Brown نشان داد که سوالات فرم کنونی ارزشیابی استاد، به طور کلی دارای پایایی قابل قبولی نیست (001/0 < P، 456/0 = r).
    نتیجه گیری
    فرم کنونی ارزشیابی از استاد از روایی درونی مطلوبی برخوردار بود، ولی پایا به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد، دانشجو، روایی، پایایی، پرسش نامه
  • بی بی عشرت زمانی، حسن ببری صفحه 95
    زمینه و هدف
    مراکز آموزش پزشکی همواره به دنبال روش های آموزشی بوده اند که در مقابل سایر روش های آموزشی از کارایی و اثربخشی بالاتری برخوردار باشند. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی چشم انداز آموزش ترکیبی ((Blended learning بر اساس الگوی SWOT در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش کار
    تحقیق به روش آمیخته و از نوع اکتشافی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی و دانشجویان مقطع دکتری بود که 39 نفر از اعضای هیات علمی، 102 نفر از دانشجویان بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای تحقیق کمی و تعداد 10 نفر از متخصصان بر اساس نمونه گیری هدفمند برای انجام مصاحبه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی استفاده از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا و در بخش کیفی مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته بود.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از معنی دار بودن حیطه های قوت ها و ضعف ها در بعد درونی و فرصت ها و تهدیدها در بعد بیرونی بود. همچنین در مورد حیطه قوت ها، بین دیدگاه ها همخوانی وجود داشت اما در سایر حیطه ها اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین نقاط قوت و فرصت ها نسبت به ضعف ها و تهدیدهای آموزش ترکیبی دارای اولویت بود.
    نتیجه گیری
    با وجود ضعف ها و تهدیدهایی که در صورت اجرای آموزش ترکیبی وجود دارد اما کلیه شرکت کنندگان در این تحقیق نسبت به چشم اندازهای این آموزش در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خوش بین هستند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، آموزش ترکیبی، آموزش پزشکی
  • اعظم معیاری، مهدی بیگلرخانی صفحه 109
    زمینه و هدف
    هدف از انجام این مطالعه، ارتقای کیفیت طراحی سوالات آزمون های ارتقای دستیاری از طریق به کارگیری تکنیک های ارایه بازخورد مورد نظر در علم آموزش پزشکی به طراحان سوالات چند گزینه ای بود.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، سوالات آزمون های ارتقای دستیاری پزشکی در سال 1388 از نظر ساختار طراحی با استفاده از چک لیست روا و پایای Millman مورد بررسی قرار گرفت. همچنین توزیع سطح دانش مورد سنجش در هر یک از سوالات نیز مشخص گردید. بر اساس اطلاعات حاصل از بازخورد مداخله ای با رعایت خصوصیات فنی آن در علم آموزش پزشکی یعنی عینی، به موقع، مستقیم، محترمانه، بدون قضاوت از عملکرد و همراه با توصیه هایی جهت بهبود، به طراحان آزمون که همگی سابقه شرکت در کارگاه های آموزشی MCQ (Multiple choice question) و تجربه طراحی سوال در سال های قبل را داشتند، ارایه شد. بعد از برگزاری آزمون ارتقای سال 1389 نیز سوالاتی که طراحان در هر دو سال در طراحی آن ها نقش داشتند، انتخاب شدند و میزان رعایت اصول استاندارد Millman و سطح تاکسونومی به کار رفته در سوالات توسط طراحان قبل و بعد از مداخله بازخوردی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 2500 سوال، 2035 سوال وارد مطالعه شد. قبل از مداخله 2/65 درصد از سوالات از نظر ساختار کلی بدون اشکال بود و پس از انجام مداخله این میزان به 8/82 درصد رسید که این تفاوت معنی دار بود (001/0 > P). از نظر سطح دانش مورد ارزیابی در سوالات نیز در سال 1388، 38 درصد از سوالات و در سال 1389، 1/53 درصد از سوالات با تاکسونومی بالا طراحی شده بود که تفاوت آن ها نیز معنی دار بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    انجام مداخله به صورت بازخورد و منطبق با اصول فنی آن در آموزش پزشکی حتی جهت طراحان آموزش دیده و با تجربه در طراحی سوالات نیز می تواند در ارتقای کیفیت طراحی سوالات چند گزینه ای موثر باشد.
    کلیدواژگان: سوالات چندگزینه ای، دستیاری، آموزش پزشکی، تاکسونومی، قواعد Millman، بازخورد
  • محمد غلامی، محمدعلی حسینی، سادات سید باقر مداح، نسرین جعفری، فرشته نجفی صفحه 119
|
  • Ali Poor Amiri, Ghodsieh Khalili, Mostafa Shokooh Page 1
    Background and Objective
    Evaluating students’ ability in diagnosing and treating patients after graduation has been recognized as a priority for medical education. The aim of this study is to evaluate students’ ability after graduation from Kerman University of Medical Sciences، Iran، in diagnosing and treating orthopedic problems.
    Methods
    This is a retrospective، cross sectional study carried out on 115 graduated general practitioners of 2001-2006 academic year. In this study، to evaluate the competency of general practitioners graduated from KUMS in musculoskeletal medicine، participants were asked to complete a standard questionnaire with 36 questions in 9 domains.
    Results
    The total competency of the studied people was 65%. The highest competency level was related to the domains of treatment of fractures and dislocation، the initial treatment of open fractures، and diagnosis of fracture and dislocation (80%، 77%، and 73%، respectively). The lowest competency level was related to the domains of congenital deformity of feet، musculoskeletal system tumors، and congenital dislocation of the hip (47%، 50%، and 52%، respectively). No difference was observed between men and women in the mentioned domains.
    Conclusion
    The results of our study revealed that in general the competency of graduated physicians was average. Accordingly، it is recommended that universities recognize weaknesses of graduated general practitioners according to a compiled program. Moreover، annual education programs can prevent more problems from occurring in the work setting and higher levels of education of these general practitioners.
    Keywords: General practitioner, Musculoskeletal medicine, Medical education, Clinical assessment
  • Leila Namdar, Mojdeh Salajegheh, Farideh Osareh Page 13
    Background and Objective
    The purpose of the present study is to trace the scientific status of researchers’ outputs in the field of parasitology as reflected in science citation databases during 1995-2010.
    Methods
    In this study، outputs of researchers in the field of parasitology were analyzed using scientometric method. 3781 records were downloaded from the online Web of Science and then were exported to the basic dataset created for the study in a personal computer. For analyzing، data were entered into statistical and scientometric softwares such as Excel and HistCite and Interdisciplinary Research (IDR).
    Results
    Results show that the average growth rate in outputs of the field of parasitology during 1995-2010 is zero. The highest number of productions is in article format (3190)، and in English language (3601). The International Journal for Parasitology has the highest number of articles (2521)، the University of Melbourne with 122 articles has the highest number of productions among universities، and USA with 976 articles has the highest number of productions among countries. Gasser R. B. with 59 articles has the most articles among authors and “Parasitology Meets Ecology on its Own Terms” by Margolis et al. with 2041 has the highest number of citations. The most important cluster in parasitology field is Infection Diseases (3514) with the following subjects: Parasitology، Veterinary Sciences، Tropical Medicine، Infection Diseases، Microbiology، Immunology، and Virology.
    Conclusion
    This study is a guide for researchers، experts and policy makers in the field of parasitology.
    Keywords: Scientific outputs, Scientometrics, Parasitology, Science citation database
  • Abbas Rahmati, Parvaneh Sharifi Page 27
    Background and Objective
    One goal of education is to prepare students to deal with future issues and to be innovative. Therefore، the issues related to their learning be focused on and strengthened. This study has been done to evaluate the effect of note taking skills training on the students’ academic self–efficacy.
    Methods
    This study was done using test method (Pretest، posttest with control group). The statistical society included the undergraduate students of the School of Literature and Humanities of Shahid Bahonar University of Kerman، Kerman، Iran، and the School of Public Health of Kerman University of Medical Sciences، Iran (2009-2010). The study sample included 110 undergraduate students; 55 in the experimental group (30 cases of literature and 25 cases of Public Health) and 55 in the control group (30 cases of literature and 25 cases of Public Health). The samples were selected by a single-stage cluster sampling method. For data collection the Morgan-Jinks Student Efficacy Scale (MJSES) was used. The pre-test was conducted in the two groups before the training. The note taking skills training program was carried out in the experimental group in seven 2 hour sessions once a week. The test groups were given the post-test after completing the course. T-test and the covariance analysis were used for data analysis.
    Results
    Findings showed that academic self-efficacy significantly increased after note-taking training in tested groups (P < 0. 005). Moreover، the comparison of the two colleges showed that teaching these skills had a significant relationship with academic self-efficacy of students of the School of Health (P < 0. 005)، but no significant relationship was found with the students of the School of Literature and Humanities (P > 0. 005).
    Conclusion
    Due to the positive impact of note-taking skills training، it seems that educational practitioners must invest more in the training of this skill and university’s professors، as individuals influencing students، should include note-taking skills in their academic courses to facilitate the teaching and learning process of these skills.
    Keywords: Training, Note taking skills, Academic self, efficacy, Learning
  • Hamid Reza Poureslami, Fatemeh Jahanimoghadam, Fatemeh Sadat Sajadi, Elham Farokhgiso, Lily Shafiee, Ali Barkhori Page 36
    Background and Objective
    Behavior management of preschool children and disabled children is a challenge for dental students and dentists in dental clinics. This challenge affects the quality and quantity of the treatment options and in some cases the parents are not satisfied with the treatments. This study was conducted to evaluate the efficacy of dental treatment under sedation and general anesthesia، as a novel method، in improvement of quality and quantity of education of dental students. This was achieved by the evaluation of acceptance and satisfaction of the parents of pediatric patients.
    Methods
    In this descriptive and cross-sectional study in Kerman School of Dentistry، Iran، 30 children and adolescents، 4. 5 to 16 years of age، who had not been admitted to the dental clinics، received dental treatments under general anesthesia and by use of nitrous oxide at the department of pediatric dentistry. Then، the acceptance and satisfaction of their parents were evaluated by a questionnaire. The data were analyzed by SPSS 16 software and descriptive statistic methods.
    Results
    The data showed more than 80% of the parents were satisfied and believed that their children did not have anxiety in comparison to previous visits (96% of them gave 8-10 scores). Most treatments were tooth restoration and tooth extraction.
    Conclusion
    This procedure، as a novel educational method، is comfortable for pediatric patients and satisfies their parents، so it is recommendable for educational dental clinics.
    Keywords: Satisfaction, Pediatric dentistry, General anesthesia, Iran, Parents
  • Kayumars Rashidi, Abdorrahim Afkhamzadeh, Raheleh Khodabandeh Page 42
    Background and Objective

    Evaluation of prescriptions of doctors and particularly medical interns is an essential method for obtaining information about prescribing patterns and drug consumption. The present study aimed to assess the ability of prescription writing of medical interns and young doctors for common illnesses.

    Methods

    In this cross-sectional study، the ability of prescription writing of medical interns and recently graduated doctors was evaluated via objective structured clinical examination (OSCE) on ten common diseases in Sanandaj Medical School، Iran، in 2010.

    Results

    The average number of medicine for each prescription was 2. 1 and the average score of participants in all stations was 62%. From the correct prescriptions 81. 5% had appropriate medicine and 34. 4% accurate dosage، and 21. 3% with precise course of treatment. 24. 1% had administered wrong drugs for patients. Half of the cases determined the correct treatment period. In terms of related factors the score of girls was better than boys (P = 0. 03). However، there was no relationship between their ability and age، marital status، average mark of interns، or their medical exam score in pre-internship examination (r = 0. 1).

    Conclusion

    Prescription writing ability of participants was relatively acceptable، but important issues such as drug dosage، frequency of consumption and course of treatment، which are essential in disease treatment، should be improved. Therefore، it is necessary to review medical education programs and curriculums.

    Keywords: Prescription writing, Interns, Objective structured clinical examination
  • Mahin Nomali, Leila Jouybari, Akram Sanagoo Page 50
    Background and Objective
    The general census is that engagement in educational decision making is the students right. To have an effective reform، the students'' and faculty members’ involvement are necessary. The aim of this study was to determine the students` perspective of their role in medical education reforms.
    Methods
    In this qualitative study، semi-structured interviews were performed on 50 students of Golestan University of Medical Sciences، Iran، in 2012. Participants were included in the study by purposeful sampling method and with maximum variation. The data collection stopped when data saturation was achieved. One open-ended question was asked from all of the participants; “what is the student’s role in medical education reform?”. The recoded interviews were transcribed line-by-line and analyzed using content analysis method.
    Results
    Student involvement as a key to any change was the main theme which emerged in the study. Participation in educational decision making، reform-oriented thinking، self-directed and critical attitude، the ability to use applied scientific knowledge، creative thinking، and problem-solving ability were the themes which were obtained. Motivated instructors، dynamic environment، and learning opportunities were also mentioned as crucial elements for the students'' participation in education reform.
    Conclusion
    For any educational reform to be successful، it requires students’ involvement. By listening to students، we can learn about the ways of improving the classroom or university. Abilities such as criticism، self-directing، and problem solving plus having committed professors and dynamic learning climate، together make reform possible.
    Keywords: Reform, Educational system, Medical student, Content analysis
  • Davood Hekmatpou Page 60
    Background and Objective
    Portfolio is useful as a learning method and an evaluating scale. The goal of this survey was to study the effect of portfolio based evaluation on the accuracy of clinical evaluation of nursing students during their internship in Arak University of Medical Sciences، Arak، Iran.
    Methods
    This educational trial was conducted on all senior nursing students (n = 30) of Arak University of Medical Sciences. Their clinical learning was evaluated by routine (first two weeks) and portfolio evaluation (last two weeks). All data were analyzed with SPSS version 17.
    Results
    Mean age of students (14 boys and 16 girls) was 22. 7 ± 1. 2 years. Mean of scores given by the instructor based on routine (19. 4) and portfolio methods (16. 5) in nursing management internship course had a significant difference (3 scores) (P = 0. 0001). Moreover، mean of scores given by the instructor based on routine (19. 11) and portfolio methods (16. 3) in the internal internship course had a significant difference (3 scores) (P = 0. 0001). Mean scores of students’ opinions about effective learning in internal wards with routine and portfolio methods had a significant difference (P? 0. 001).
    Conclusion
    Scores based on routine evaluation forms cannot be real، since they are، subjective not objective. However، scores based on portfolios are more real. In spite of some limitations، portfolio is applicable and user-friendly in clinical fields. Therefore، it is recommended for promoting learning levels and evaluating students’ clinical learning.
    Keywords: Accuracy of clinical evaluation, Internship course, Nursing students, Portfolio
  • Mohammad Reza Ahanchian, Hoshang Garavand, Azam Mohammadzadeghasr, Seyed Ali Akbar Hosseini Page 70
    Background and Objective
    Self-directed learning readiness scale (SLRS) proposed by Fisher et al. (2001) is a self-evaluation tool containing 50 questions. The aim of the present study was to standardize SLRS for use among Nursing and Midwifery students.
    Methods
    The statistical population of this descriptive psychometric study included all undergraduate students of Nursing and Midwifery of Mashhad University of Medical Sciences (N = 550). Study samples were 224 students (27% males and 73% females). The research instrument was self-directed learning readiness scale. Validity was confirmed by determining content validity and construct validity (exploratory factor analysis) and reliability was confirmed by calculating the coefficient of internal consistency (Cronbach''s alpha).
    Results
    Three factors of self-management، willingness to learn، and self-control were extracted from the SLRS that could explain 34. 5% of the total variance. Cronbach’s alpha for the entire questionnaire and the mentioned factors were respectively 0. 92، 0. 88، 0. 82، and 0. 79. The t-test results showed no significant difference between male and female students in regard to the total score. In addition، multi-variant ANOVA demonstrated no significant difference between male and female students in regard to self-directed learning factors. Mean and standard deviation of self-directing for all students were 176. 99 and 25. 41، respectively.
    Conclusion
    Results showed that self-directed learning readiness scale has the required validity and reliability to identify self-directed learning capabilities in Nursing and Midwifery students.
    Keywords: Self, directed learning, Standardization, Students of nursing, midwifery, Exploratory factor analysis
  • Shiva Alizadeh, Mojgan Sigarchian Page 78
    Background and Objective
    Motivation is the driving force beyond all human activities. Without motivation، human species are not capable of implementing any planned activity. The more one''s motivation is in line with her interests and skill sets، the higher chance the individual has to achieve success in her professional and educational endeavors. This study was performed to determine midwifery students'' motivation and related factors about their field.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on all midwifery students who were studying at Islamic Azad University of Rasht in the first semester of academic year 2011-2012. The information was gathered through a questionnaire which has two parts، personal information and questions about motivation for choosing field of study. The data was analyzed by SPSS software version 16 using descriptive and analytical statistics.
    Results
    The mean score of students'' motivation for choosing field of study was 49. 85 ± 6. 14، which was higher than the acceptable score. There no significant relationship between score of motivation and research variables (job and education of parents، marital status، and university entry quotas، living place، diploma score، economic situation and students'' age).
    Conclusion
    Our research shows that the students of midwifery are highly motivated and have great enthusiasm for studying this academic discipline. Therefore، it is imperative for the authorities to seize this opportunity and make an all-out effort to improve the educational standards of promising students in order to maximize their productivity.
    Keywords: Choosing a career_Field of study_Midwifery_Motivation
  • Shohreh Emdadi, Firouz Amani, Ali Reza Soltanian, Behzad Imani, Amirhosein Maghsoud Setareh Shojaeei, Masoumeh Zargaran, Yadollah Fathi, Gholamhosein Fallahi, Mahnaz Khatibian Majid Motamedzadeh, Farahnaz Kamali Page 87
    Background and Objective
    Evaluation is an essential process for educational institutions، and one of the most common methods of evaluation of teachers is evaluation by students. Students are the real customers in the educational process; therefore، their judgments should be important variables in determining teaching status of teachers. According to customer-centric principles، the consumer’s satisfaction must be met. This study assessed the validation of the current teacher evaluation form in theoretical courses.
    Methods
    This was a cross-sectional study investigating the validity and reliability of the teacher evaluation form that is completed by students، and identifying some factors affecting student evaluations. To determine content validity of the teacher evaluation form، 20 expert teachers were selected proportional to the number of teachers of each school of the Hamadan University of Medical Sciences. To assess the reliability coefficient of the form، 189 students were selected from different schools by proportional random sampling.
    Results
    According to the results، questions such as rate of adherence to the determined topics، providing practical application of teaching materials، and the efficacy of determined assignments did not have the necessary validity score. However، the results indicated that validity of the questionnaire was acceptable. In the present study، the Spearmen-Brown correlation coefficient indicated that the teacher evaluation form did not have an acceptable reliability (r = 0. 456، P < 0. 001).
    Conclusion
    The current teacher evaluation form has an acceptable content validity، but it does not seem reliable.
    Keywords: Evaluation, Teacher, Student, Validity, Reliability, Questionnaire
  • Bibi Eshrat Zamani, Hasan Babri Page 95
    Background and Objective
    Medical education institutions have always been looking for training methods that have high efficiency and effectiveness. Thus the present study has been carried out with the aim of identifying the application of blended learning based on the SWOT pattern in Isfahan University of Medical Sciences، Isfahan، Iran.
    Methods
    This was mixed methods and exploratory research. The statistical population consisted of all the faculty members، students and IT professionals. For the samples 39 were selected from faculty members and 102 from students according to stratified random sampling for quantitative research and 10 from IT professionals according to purposive sampling to be interviewed. The instruments for collecting data in the quantitative part were the researcher-made questionnaire، and in the qualitative part the deep semi-structured interview.
    Results
    The results of the study showed that the areas of weakness and strength in the internal dimension and in the opportunities and threats in the external dimension were statistically significant. The views in the area of strengths were similar; however، they had significant differences in other areas. Moreover، the advantages and opportunities have been more than disadvantages and threats of blended learning outlook.
    Conclusion
    Despite the weaknesses and threats of the blended learning method، all participants in this study were optimistic of the prospects of this method in Isfahan University of Medical Sciences.
    Keywords: E learning, Blended learning, Medical education
  • Azam Meyari, Mahdi Beiglarkhani Page 109
    Background and Objective
    The aim of this study was to survey the effect of presenting feedback on improvement of multiple choice questions (MCQ) design in annual residency exams.
    Methods
    In this semi-experimental study، the structure and taxonomy in MCQs of annual residency exams in 2009 were analyzed through Millman’s checklist. Based on this data، an interventional feedback on strengths and weaknesses was presented to question designers who had experience of attending MCQ workshops and designing questions in the past. The principles of giving technical feedback in medical education such as objectivity، right timing، and being direct، respectful and without judgment were considered. After the annual residency exam in 2010، the questions of designers in both years were compared in respect to Millman’s principals and taxonomy before and after the intervention.
    Results
    From 2500 questions، 2035 questions were entered into the study. 65. 2% of the questions developed in 2009 had no structural flaw; this increased to 82. 8% after the intervention، which was a significant difference (P < 0. 001). Moreover، there was a significant increase in the percentage of questions with a high taxonomy; from 38% in 2009 to 53. 1% in 2010 (P < 0. 001).
    Conclusion
    Giving interventional feedback، based on its techniques in medical education، to experienced designers of MCQs can affect the improvement of designing quality of questions.
    Keywords: Multiple choice questions, Residency, Medical education, Taxonomy, Millman's principles, Feedback
  • Mohammad Gholami, Mohammad Ali Hosseini, Sadat Seyed Bagher Maddah, Nasrin Jafari, Fereshteh Najafi Page 119